De pastorale plaggenhut

Volgens het ontstaan van de kapel, gaan we een kleine 200 jaar terug in de tijd. Nadat er zich in 1826 een (wonderbaarlijke) genezing had voorgedaan, werd in 1827 een plaggenhut gebouwd die fungeerde als kapel. Deze eerste plaggenhut vormt het uitgangspunt voor dit kunstwerk.

Het kunstwerk getiteld: 'De Pastorale Plaggenhut' is een monumentaal object op het snijvlak tussen kunst en architectuur. De vormgeving houdt het midden tussen een gotisch kerkje en een eenvoudige plaggenhut. Van buitenaf heeft het de 'looks' van een klein gotisch kapelletje, vanbinnen verwijst het interieur naar een eenvoudige sobere plaggenhut met een bed, tafel en stoel. 

Men kan er deels instappen wat de beleving vergroot. De transparante constructie heeft iets heel luchtig waardoor je tegelijkertijd zowel binnen als buiten staat.

Ter info: Begin 19de eeuw werden plaggenhutten (is een eenvoudig bouwwerk, deels ingegraven en opgetrokken uit leem en twijgen en met plaggen heide bedekt) bewoond door arme arbeiders op het platte land. De leefomstandigheden in de plaggenhut waren erbarmelijk. Er was geen elektriciteit noch water, een open haardvuur diende als kook-en warmtebron. Enkel een bed van stro of plaggen, een tafeltje en zitbank was voorzien. Door de bouwwijze was het slecht te verwarmen, was het er altijd vochtig en krioelde het van ongedierte.

 

Materiaal: Cortenstaal, wat een duurzaam materiaal is.
Afmetingen: B: 1,80m, L: 3,00m, H: 2,50m

Previous
Previous

The last confession

Next
Next

Het verdwenen kerkje